Обездвижването

Обездвижване и до какво води?

        Като живи организми, ние хората непрестанно се адаптираме към променящата се външна и вътрешна среда. Чрез двигателния анализатор ние непрекъснато получаваме информация от външната среда, след като тя бъде обработена от мозъка, се изпращат нервни импулси за съответна реакция, отговор. Двигателният анализатор се състои от:
Екстерорецептори – намиращи се в кожата;
Интерорецептори – намиращи се във вътрешните органи;
Проприорецептори – намиращи се в мускули, сухожилия и стави.
           При подходящ двигателен режим ние непрекъснато поддържаме в достатъчно високо ниво на дразнение рецепторите, които от своя страна се грижат да останем здрави и в добро психо-емоционално състояние.
Когато по някаква причина намалим двигателната си дейност, както това се случва много често, когато работим в офис на бюро, ние се обездвижваме. Обездвижването води до намаляване на адаптивните функции на организма, което се изразява с отслабване на имунната система, отражения на психо-емоционалното състояние като депресия, избухливост, емоционална лабилност, раздразнителност и други. Обездвижването се отразява неблагоприятно и върху опорно-двигателния апарат като атрофия на мускулите, неправилна стойка, което води до дискови болести, нарушава кръво и лимфообръщението, от там и храненето на тъканите и органите. Качеството на дишане се променя, като се диша по-плитко и непълноценно, метаболизмът се забавя. Не рядко се наблюдава и наднормено тегло, нарушава се зрението и други.
Чрез практикуването на йога цялостно се повишава силата и тонуса на мускулатурата ни, което води до правилна стойка, добро настроение и увереност. Подобрява се кръвно и лимфообръщението, оросяването на мозъка, работата на жлезите с вътрешна секреция, повлиява се положително и на стойката на тялото, подобрява се дишането.
Така че, практикуването на йога или друг спорт е важно, за да останем здрави, в добро настроение, свежи и същевременно отпочинали. Все известно е, че психическата умора и стрес се освобождава с физическо натоварване!

Comments are closed