Йога


              Думата Йога произлиза от санскритския корен юдж, който има значение „свързвам”, „насочвам и съсредоточавам вниманието”, „използвам и прилагам”. Тя означава също обединение или приобщаване. Това е истинско обединение на нашата дисциплина на интелекта, ума, емоциите, волята, водещо до душевно равновесие, което дава възможност да се гледа уравнонесено и спокойно на живота във всичките му аспекти. Йога е една от шестте ортодоксални системи на индийската философия. Тя е събрана и подредена, съгласувана и систематизирана от Патанджали в неговия класически труд Йога-сутра, който се състои от 185 ясни, стегнати и изразителни афоризми.

 Когато говорим днес за Йога, обикновено разбираме Хата Йога (физическа йога). Това е пътят на отличното здраве. Според йогите нашето тяло е оживено от „положителни” и „отрицателни” токове и когато тези токове са в пълно равновесие, се радваме на отлично здраве. С езика на древната символика „положителният „ ток се означажа с думата „Ха” (Слънце), а „отрицателният” ток се нарича „Тха” (Луна). От сливането на двете думи се получава Хата (Хатха) Йога – в смисъл на отлично познаване на двете енергии (на Слънцето – положителната и на Луната – отрицателна), тяхното хармонично свързване, пълното им равновесие и възможността за контрол върху тях. Каквото и да е тълкуването, то винаги е предпоставка за по-пълноценно общуване с природата, като се възползваме от познанието на нейните закони, както и на закономерностите, управляващи функционирането на нашия организъм. Както един добре шлифован диамант има много фасети (странички), всяка от които отразява различен цвят на светлината, така всяка фасета на думата Йога отразява различна отсянка на значението и разкрива различни аспекти на целия диапазон на човешките стремления за постигане на вътрешен мир.

Етапите на Йога: 

1. Яма (всеобщи морални заповеди);

2. Няма (самопречистване чрез дисциплина);

3. Асана (поза);

4. Пранаяма (ритмичен контрол на дишането);

5. Пратяхара (оттегляне и освобождаване на ума от контрола на сетивата и външните обекти);

6. Дхарана (концентрация);

7. Дхяна (медитация);

8. Самадхи (състояние на свръхсъзнание, постигано чрез вглабена медитация, в която ставаме едно с обекта на медитацията си.

 

Ползи от практикуване на йога!

Йога въздейства благоприятно върху всички органи и системи на нашето тяло. Когато се движим или практикуваме йога ние повишаваме адаптивността си към външната и вътрешната среда. Двигателният анализатор е този,  който отговаря за това. Състои се от екстерорецептори (в кожата,  интерорецептори (във вътрешните органи) и проприорецептори (в мускули, сухужилия и стави). Следователно когато практикуваме йога, ние стимулираме двигателният анализатор и от там следва повишаване на адаптацията, и съпротивителните сили на организма.

Чрез практикуването на йога ние ще въздействаме положително върху следните системи:

 1. Опорно-двигателен апарат – по време на йога ние изпълняваме асани за сила, гъвкавост, издръжливост и равновесие. По този начин ние непрекъснато упражняваме стягане, отпускане и разтягане на различни мускулни групи на тялото си. Това води до здравословно повишаване на мускулниа тонус, което подпомага за правилната стойка, доброто настроение и увереност. В днешно време все повече се обездвижваме поради различни причини,което води до отпускане и намаляване на мускулите, което от своя страна е една от причините за гръбначни изкривявания и болки в тялото. Чрез разтягането в йога ние поддържаме ставите си здрави, гъвкави и млади.
 2. Сърдечно-съдова система – чрез практикуването на йога ние подобряваме кръво и лимфообръщението. По този начин се подобрява храненето на тъканите, тъй като кръвта нахлува свободно във всички тъкани и органи, и така ги снабдява с нужните им хранителни вещества, вода и ги изчиства от отпадни продукти. Подобрява се работата на сърцето, а също така то се засилва като орган. Когато съчетаем движение с дишане ние помагаме за правилната сърдечна дейност. При изпълнението на силови асани с правилно дишане сърдечният мускул се засилва. В следствие това, че сме на два крака, също така на гравитацията, на някои генетични предразположение (разширени вени) и обездвижване много често възникват застойни явления в долните крайници, което води до разширени вени, задържане на токсини, целулит и други. Йога може да подейства чудесно върху застойните явления, чрез обърнатите асани, което води до подобряване на общото кръвообращение и засилване на мускулната помпа.
 3. Храносмилателна система – все по-често се среща констипация (запек). Това се дължи по различни причиникато някои от тях са некачествена храна, обездвижване, намалена консумация за сорова храна, стрес, неправилен режим на хранене и други. Чрез йога се подобрява кръвоснабдяването на вътрешните органи в коремната кухина, засилването на мускулите на коремната стена, което води до благоприятно влияние върху работата на червата.
 4. Отделителна система – чрез изпълнението на някои асани съчетани с дишане и/или пранаяма (ритмичен контрол върху дишането), се повлиява вътре коремното налягане и по този начин се подпомага работата на отделителната система и бъбреците.
 5. Нервна система – йога се отразява отлично както на централната нервна система, така и на периферните нерви. Чрез обърнатите асани се подобрява кръвообращението и глямоколичество кръв нахлува в мозъка. От своя страна това води до отпускане на свитите капиляри и за по-добрата работа на мозъчната дейност. Чрез практикуването на йога се подобрява гъвкавостта на гръбначния стълб и междупрешленното пространство се увеличава. Подобрява се храненето на тъканите и проводимостта на нервните импулси, добра профилактика срещу ошипяване, дискова болест, възпаление на периферните нерви и други. Също така се повишават алфа вълните в мозъчната кора. Известно е, че когато бодърстваме мозакът ни работи на бета вълни, които са пряко свързани с висшите интелектуални качества като процесите на активно внимание, памет и мислене.По време на бета активност мозъкът ни е ангажиран с решаването на конкретни задачи и проблеми от заобикалящата ни среда. Когато нивото на стрес е високо и не освобождаваме напрежението от тялото си, това води до свръхвъзбуда, хроничен стрес, тревожни състояния, безпокойства, гняв и други. Чрез йога мозъкът ни започва да работи на алфа вълни. Тези вълни са свързани с активната почивка и отпускане в будно състояние. Алфа вълните подобряват съня, храносмилането и настроението ни. Те водят до спокойствие, радост, пълноценност, успешност и други.
 6. Дихателна система – чрез йога и пранаяма (ритмичен контрол на дишането) засилваме мускулите, участващи в дишането и най-вече диафрагмата. Научаваме се да дишаме качествено, което води до подобряване на всички биохимични процеси вследсвтвие увеличаването на кислород в кръвта. Това се отразява положително и на психо-емоционалното ни състояние,като се чувстваме свежи и в добро настроение.
 7. Жлези с вътрешна секреция – йога се отразява чудесно върху функцията на жлезите с вътрешна секреция като ги балансира. Тъй като в гръбначният ни стълб има вегетативни нерви и при изпълнението на асаните те се стимулират и успокояват. По този начин се повлиява вегетативната нервна система и жлезите с вътрешна секреция и кръвоснабдяването им. Йога повлиява върху щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, хипофизната жлеза, панкреаса и други.

 

Ето и следните качества, които се развиват от практикуването на йога:

 1. Сила – както развиваме мускулна сила от асаните, така и нашата емоционална и умствена сила се увеличава и ние може да се справим с предизвикателствата в живота си.
 2. Гъвкавост – чрез разтягане ние ставаме все по-гъвкави, така развиваме и качеството гъвкавост в себе си и се научаваме да приемем и да се адаптираме към новите ситуации.
 3. Издръжливост – чрез ежедневното практикуване на йога ние развиваме нашата воля както на физическо, така и на психо-емоционално ниво.
 4. Равновесие – чрез равновесните асани ние развиваме вестибуларния си апарат и подобряваме равновесието си. На психоемоционално ниво се отразява като запазваме себе си и чувството си за център, при ситуации които могат да ни объркат и да загубим центъра си.

Comments are closed