За мен

      Здравейте,

     Казвам се Валентина Стоянова. Обожавам движението и съм спортувала плуване и лека атлетика. Практикувам йога от 4 годишна. Имах късмета да израстна с баща, който изучаваше йога и покрай него като на игра започнах и аз. Така моят баща ми даде пътят на йога. Всеки ден практикувах и изучавах нови асани. В последствие посетих различни учители и развих йога практиката си благодарение на тях. Особено благодаря на Венцислав Евтимов, благодарение на който, се потопих в света на йога. Впоследствие се появи желание в мен йога да се превърне освен в начин на живот, и в моя работа. Тогава реших да уча кинезитерапия в Национална Спортна Академия „Васил Левски”, дипломирах се 2010 година.

    По време на следването ми в университета започнах да трeнирам лека атлетика. След прекалено и неадекватно натоварване се възпалиха няколко нервни коренчета на лумбалните и опашните ми нерви. Спрях да тренирам лека атлетика и се отдадох на учене и почивка. В продължение на една година не можех да се движа много и заради болките в кръста и десния крак , по голямата част от време прекарвах в леглото. Окончателно спрях със спорта и това доста ми повлия, тъй като аз обожавам да се движа. Тогава постепенно и много внимателно съчетах йога и кинезитерапия. Това ми помогна за моето пълно възстановяване. Сега практикувам йога всеки ден и се чувствам чудесно, без болки в тялото си и в отлично здраве. Продължавам да изучавам нови асани и се наслаждавам на свободата от движението си.

    От този момент нататък имам голямото желание да споделя моя опит с йога и кинезитерапия. В днешно време все по-често се срещат хора с неправилна стойка, хора оплакващи се от болки във врата и кръста, коленете, тазобедрените стави, вследствие от начина ни на живот. Ето защо мисля, че хората, работещи в офиси, подложени на стрес, обездвижване, много често на изкуствена светлина и въздух се нуждаят от йога. Но не онази йога при която се изпълняват изключително сложни асани, а тази която е съобразена с техните възможности. Така че да може да повлияе положително както на физическото ни състояние така и на психо-емоционалното състояние. След заниманието по йога да се чувстваме заредени, освежени, релаксирани, раздвижени и не на последно място щастливи и изпълнени с любов. Защото ако искаме може да постигнем всичко!

Валентина Стоянова

Comments are closed